Nak Unlock Protected PDF File ?




Kadang² bila kita download satu² PDF document, macam eBook, Tutorial, atau maklumat lain dalam format PDF, bila kita dah download dan nak open saja ianya dah dilocked (security enable). Tak boleh buka, kene masukkan password..!!

Kenapa mereka password protect..? Sebab bermakna document tu penting / berharga bagi mereka., tak boleh orang lain dapat senang², kecuali dengan kebenaran atau membelinya.

What Is PDF File


Sebelum tu, PDF file adalah Portable Document Format - untuk multi share dan boleh dibuka dan dibaca pada kebanyakan pc serta device. PDF biasanya dibuka oleh apps Adobe Reader, boleh download secara percuma.


Ada dua jenis security lock pada PDF file, bergantung pada tuan punye yg create PDF file tersebut:
  • Password Protect to Open document
    password bila nak buka - selalunya dilocked utk elak PDF file tu dilihat / dibaca oleh pihak tak berkenaan (cth: kalo nak, beli)..
     
  • Password Protect for Printing & Editing document
    password bila nak diedit (open dari Illustrator / Photoshop) - selalunya dibuat bila PDF file tu boleh dishare ke public, tapi tak dibenarkan utk diedit / dimodify tanpa kebenaran tuan punya (suka² jer nak edit file org lain)..

Good News Is Bad News..

Malangnya sekuriti yang ada pada PDF file ni boleh dibuang dengan cukup mudah..
dgn kata lain harapan mereka, penulis, pengkarya, nak protect hasil karya PDF file tu sia² laa bila boleh diunlock..

Macamana..?
Mungkin ada antara korang yg dah tau..
Atau dah lama tau.. saja tanak bgtau kwn² lain tau..
Supaya org lain tak tau.. tau takper.. kih kih kih

Tapi takpe kita share juga..
Sekadar info untuk kita sendiri kalo² kita terlupa password PDF file kita sendiri
Ada banyak online tools yg claim boleh buang password protect PDF file..
Antaranya → unlock PDF

Secara umumnya password protect PDF file tu boleh diunlock, via online..
Tapi ada juga file PDF yang dilocked dgn cukup kebal, tak boleh diunlock..!!

High Security Password Protect

Bagi para PDF creator / author yg biasa buat PDF document,
anda boleh security lock PDF file anda dengan lebih selamat..
Kene ada ↓
Adobe Acrobat Pro XIni yg latest


Dengan Acrobat Pro (bukan nak promot) ni, ada 2 cara pula nak kasi PDF file kita tu betol² secure, tak boleh diunlock seperti di atas tadi.

Open PDF file yg nak di password protectkan tu di Acrobat Pro..

> File > Properties > Security (tab) > Security Method: > Password Security




Ada 2 jenis security untuk protect PDF file kita:
  • Password Security
    - seperti yg kita bincang mula² tadi di atas - 2 jenis password (Open, Printing & Editing)
     
  • Certificate Security
    - lebih secure, perlukan 'digital ID' untuk opennya nanti..
    - encryption algorithm 128bit & 256bit AES..
yang lagi satu tu, Adobe LiveCycle Rights Management tu lebih kpd sharing via online server.. kita tak bincang yang tu..

Cukuplah setakat option Password Security..

(Lihat image di bawah)
Pada Document Open - tick kotak Required a Password to open the doc..
option ni sekiranya anda nak protect PDF file anda dari dilihat / dibaca.

Pada Permissions juga tick kotak Restrict editing and printing of the doc..
option ni sekiranya anda nak protect PDF file anda dari diedit / diubahsuai pihak ketiga tanpa kebenaran.




Password As The Key

Pastikan penggunaan password anda adalah kombinasi dari karekter: small alphabets+CAPITAL alphabets+Numbers+Symbols, utk pastikan protection cukup kebal dari diUnLockkan pihak 'pencuri'.

Perhatikan pada password indicator bar semasa anda memasukkan password, sama ada Weak / Medium / Best..

Hanya bila indicator tunjuk Best (bar hijau) sahaja baru kita klik OK dan save PDF file tu.. insyllh selamat.

UnLock Attempt Failed

Saya sendiri dah try, test, experiment.. dan ni antara beberapa online PDF unlock yg gagal nak unlock PDF file yang saya password protectkan guna kesemua karekter dan dapat setting Best, atau very² strong.



"It would take 1.2 million years to remove the password" #LOL - via smallPDF




"..sorry, something went wrong and we (they) can't unlock this PDF.." ☺ - via PDF Unlock

Dan beberapa online tools yg lain pon gagal nak unlock. Tu belum cerita pasal Certificate Security lagi yang jauh lebih kebal / hack-proof.

Jadi PDF atau eBook publisher, book writer, author, PDF creator jgn risau.. anda masih boleh jual eBook anda tanpa mudah digodam.
Semoga sukses ☺

1 comment:

  1. BlueHost is ultimately one of the best web-hosting company for any hosting services you might require.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.