Bersih..?

'Bersih' vs 'Kotor'..?? Bersih adalah istilah yg menjelaskan kesucian sesuatu.. Kotor pula adalah sebaliknya. Secara asasnya Bersih sifatnya Halal dan Kotor adalah Haram hukumnya. Tapi apabila sesuatu yg Halal bercampur dgn yg Haram, maka hukumnya adalah Haram.. ini adalah jelas dlm mana2 persoalan mengenai hukum dalam Islam. Umpama nila setitik akan merosakkan susu sebelanga.. Tak best, umpama air ludah diludah kedalam minuman.. haa baru terasa kotornya.. hahaha.. Oleh itu, jangan dirosakkan Hati yg Bersih dgn elemen Kotor dan keji, kerana akan Kotorlah Hati itu. Rupa-rupanya istilah 'Bersih' yg mudah ni sangat sukar dan cukup berat utk sebahagian kita memahaminya secara luaran, dalaman, zahir & batin..

Mengenai perjuangan 'Bersih 2.0' & AJK penganjurannya adalah terdiri dari parti2 politik & NGOs. Antara NGO yg menjadi tulang belakang 'Bersih 2.0' adalah pertubuhan IFC. Masih ingatkah kita suatu ketika kekecohan mengenai isu IFC, sila rujuk apa itu IFC. Kenapa 'Bersih 2.0' (yg baru berlaku ni) antaranya dikepalai oleh - Ambiga yg terkenal dengan isu menolak hukum Islam (melalui IFC), yg cuba 'mengganggu' mahkamah syariah dan mengenai isu murtad ni, di follow oleh majoriti org melayu Muslim..? Apakah 'rakyat' Muslim di belakang beliau (kepala 'Bersih 2.0') ni sudah buta hatinya..? Apa yg berada di benak pemikiran 'ulama2' PAS..? What's in your miNd dowh..? Apakah TUJUAN utama 'Bersih 2.0'..? Betulkah hanya soal PilihanRaya (PR) yg bersih & adil.. adakah PR seblom ni semua dibolot oleh 'gomen'..? Rasanya PR lepas, 2008 paling bnyk gomen kalah ke pembangkang.. Kenapa tidak wujud 'Bersih 2.0' selepas PR 2008 & beberapa siri PRKecil yang berlangsung di mana pembangkang yg banyak memenang..? Ini menunjukkan SPR tak laa berat sebelah.. Rakyat & individu yg berfikiran luas & bijak menilai, (sama ada dari berita semasa, berita kerajaan, berita pembangkang, website2 m'sian insider, m'sia kini, website luar, harakah, dll), akan berfikir secara positif, cuba kembali kepada Tujuan & Matlamat sebenar 'Bersih' tu dianjurkan.. iaitulah Matlamat & Tujuan Ambiga, IFC, DAP, Anwar Ibrahim & konco2nya.. fikirlah sedalam2nya.. Maka bila demo sudah berlaku, kita pon dah tau hasilnya mcmana.. 99.9% adalah.. Yang beragama Islam, sila layan video ni kalau nak tau..... 'umpama menepuk air di dulang terpercik ke muka sendiri'.. slang Karam Singh Walia


Sesungguhnya aku terpanggil utk turut memberi skit info from my own mind.. forget about the Ambiga, Anwar Ib., PAS atau siapa2 pon kepala 'Bersih 2.0' & 'demo'nya, aku hanya melihat kepada peranan followers yg majoritinya adalah sukarelawan Melayu Muslim, yg menjadi harapan besar kepala2 ini utk memporak perandakan environment KL, supaya menjadi huru-hara, riot, menghalang business, pelancong, membusukkan nama Malaysia, bla bla bla.. Sebagai Muslim juga aku sangat sedih, malu, kecewa sebab volunteers ni bukan sahaja menyusahkan org yg ikhlas nak cari makan kat KL tp juga membenci sesama saudara seagama, biasa nampak dekat fb, blog2 politik, forward news dari twitters, dll.. bila kebencian sesama Muslim semakin disemai di blog2, fb bersama komen2 yg turut menghina pihak sana sini sampai tahap mencaci maki, maka adakah Silaturrahim masih terjalin..??
“Telah meresap di kalangan kamu penyakit ummah yang terdahulu daripada kamu, iaitulah hasad dan kebencian yang merupakan pemotong. Aku tidak berkata ianya pemotong rumput, tetapi ianya pemotong yang memotong ugama.”
"Sesungguhnya sifat hasad memakan segala kebaikan umpama api memakan (menjilat) kayu kering”.
- Rasulullah s.a.w. (Hadis riwayat Tarmizi)

antara komen facebook yg buat aku berfikir 10 saat :
"ambiga tu selamat lg sbb kat Malaysia... kalo kat negara lain entah la.."

Yang team Patriot ni pulak menyibuk2 sama apahal.. tau laa tujuan anda utk menidakkan demo 'Bersih 2.0', tapi tak perlu laa turut serta mengotorkan kotoran2 degil.. erkkk.. gunakanlah serbuk pencuci cap X.

'72 jalan, hanya 1 jalan yang benar..'

p/s: penulis tidak memihak kpd mana2 pihak / parti, hanya mencari jalan yg 1 itu drpd 72 jalan yg sesat.. penulis juga adalah pengundi parti cap kunci, dan hanya mahu cari makan di KL.. tp jalan suda kotor.. so my wish list is gonna try to cari makan underwater laa plak pasni.. blub blub bluub bersama ikan2, obor2 & penyu.. aman damai tanpa suara 

support marine lifes.. say no to turtle eggs trade

info & img src: http://www.nmfs.noaa.gov/pr/species/turtles/photos.htm | http://vectorise.net/logo/2011/07/05/patriot-malaysia-tanahairku | http://www.facebook.com/note.php?note_id=204605272917612

1 comment:

Powered by Blogger.