Hotlinking is Really Hot

copy image From URL - hotlinking (Wordpress)
Share skit info pasal Hotlinking atau ada yg mengistilahkannya sebagai 'curi bandwidth'.. Mari kita memahami mengapakah ramai antara bloggers yang melarang hotlinking ini. Ramai antara bloggers (termasuk pengomen di blog2 sahabat) yg baru tau pasal hotlinking ni.. dan ramai juga yg dah tau tapi sekadar mendengar dari sebelah pihak sahaja, iaitu keburukannya.. Kalau hotlinking ni bersifat negetive, kenapa ada tools 'Insert Link from URL'..? (sila rujuk image di atas). Bahkan dalam mana2 website / blog editor sekali pon membuat hotlinking adalah common, its a must have tools, so there's nothing wrong with it, its not illegal.. in fact it's very easy & simple.. just clicks away.. so what is the problem..??


Sebenarnya kita kene faham hotlinking ada kebaikan & juga keburukan (PRO & CON).. bergantung kpd kita sendiri sebagai site owner / blogger dan juga depends on our own blog's / site's spec.. jgn terus terima info bulat2 tanpa research the Advantages & Disadvantages.. open your mind guys..!! then up to you.. 'make your choice..!!' (dialog SAW 1-6).

link & unlink button (Wordpress)
Hotlinking is not stealing bandwith, as mentioned by some bloggers yg punya limited bandwidth (& limited disc capacity I guess), ia adalah cara yg mmg sudah di guna pakai sejak era internet wujud, ianya adalah method / tools yg mmg ada dlm 'html editor', blog editor, wpress admin panel editor, sume ada button link & upload image from pc atau Add Image From URL (spt 1st image di atas) jadi ianya bukanlah illegal / haram.. maka istilah mencuri bandwidth (stealing bandwidth) spt yg anda2 dgr (atau ikut2 kata org lain) sangat tidak sesuai.. the problem is on our own side, I mean we as the site owner / blogger / founder.. We choose the limited spec (bandwidth).. Adakah anda rase anda sorg yg serious berblogging..? then read on..

Masalah utama hotlinking ini adalah bagi mana2 website yg traffik 'bandwidth'nya limited kpd 10gb / 20gb akan terjejas capacity bandwidthnya. (spt yg tuan punyer blog ni explained).. Jadi mari kita lebih memahami lg baik & buruknya mem'block' hotlinking..

PRO Hotlinking:

  1. Hotlinking membenarkan 'Image & File Sharing' pada website kita - automaticcally generate traffic.. We don't mind as long as we get more traffic.. Do you..?
  2. Image linking adalah cara yg paling simple & berkesan utk generate links among internet user (more traffic) sangat rugi sesiapa yg block this advantage.. unless, pls read 'Tips No.1' below..
  3. Cheap, Simple & Effective SEO, dgn meningkatkan ranking site kita di Search Engine & melalui Google Image Search, Bing, Yahoo Image, etc.. walopon org lain yg hotlinking diblognya, tp link original didetect oleh google dari site kita sendiri.. tidakkah kita sedar akan keuntungan disitu..?
  4. Hotlinking adalah true sharing.. bila anda edit kpd warning 'Image Not Available' dsb, andakah anda rase anda benar2 sharing & caring..? no i dont think so..
  5. Hotlinking juga menjalinkan hubungan network secara indirect antara site kita (melalui URL image source) & peng'copy' URL image tersebut.. maksud, kita tahu siapa yg links ke kita selagi 'image link' tersebut masih wujud diblognya.. kalo sidia adalah stranger, kmungkinan dia akan dtg lg ke site kita, sebab dia suda dpt apa yg dia nak (copy link)..

CON Hotlinking

  1. Ya.. ianya memberatkan bandwidth seperti jalanraya yg sesak dgn kenderaan & melambatkan loading.
  2. Membenarkan image (atau file) di site anda boleh dipaparkan (atau dilink) di site lain - 'No Privacy'.

Conclusions:

  1. First of all, andai ada warning di blog anda yg melarang visitors hotlinking contents (images & files) direct dari blog / site anda, maka tau laa para blogger2 otai bahawa anda mempunyai capacity bandwith yg kecil / limited..
  2. Kalo anda block hotlinking bermakna seolah2 anda tidak Network Friendly atau (blogger friendly).. sebab melarang hotlinking akan menyusahkan visitors anda nak kene patuh pada syarat anda, kene save image tu pastu diorg kene upload semula.. jd bnyk keje pada visitors anda..
  3. Spt kata sorg sahabat, 'contents anda seperti dlm penjara, kerana tidak membenarkan image anda keluar' dan ini akan buat blogger yg links kpd image anda akan rase menyampah dgn site anda yg block image tersebut.. so lain kali dia mungkin tanak dtg ke site anda yg bersifat kedekut utk image sharing hahaha.. IMHO ini masalah paling besar dlm blogging.. jgn biarkan visitors anda rase 'tak suka' dgn syarat2 anda.. coz u're not 'caring' (sad but true, by Metallica)
  4. Anda mungkin dpt jimatkan bandwidth anda.. Tapi secara automatic juga image anda yg 'tak mesra hotlinking' tidak dapat di'index' dan dipromote ke Google Image Search, Bing, Yahoo, etc..
  5. Kalo kita bg syarat 'jgn hotlink, sila download image ke pc anda & upload ke blog anda', ini bukan jer menyusahkan diorg malah akan membuatkan image copyright kita mungkin hilang, sbab alang2 diorg dah download, maka akan sesenang2 laa diorg edit semula copyright yg ada pd image / artwork kita tu.. (rugi BESAR lagi)
Appreciate your readers, your visitors, your commentators.. biar laa kita permudahkan mereka2 tu nak copy link image dari site kita.. sebab kita gak yg akan dpt free traffik.. Just imagine, kalo hotlinking tersebut berlaku secara sistem piramid, maka berganda2 laa traffik yg akan dtg.. Adakah anda sedang berimaginasi income dari traffik2 tersebut

Tips

  1. Sekiranya anda mempunyai daily visitors sehingga 100K atau mungkin 1juta visitors /day (sehari), & 50% dari visitors ni hotlinking images / files dari site anda, maka anda layak untuk block hotlinking, walopon site anda adalah Unlimited Space & Bandwidth.. untuk meringankan loading.
  2. Bagaimana nak block hotlinking? Sila rujuk 'Jawapan' di bawah.
  3. Sekiranya nak jaga copyright, gunalah watermark utk menandakan hakcipta / artwork anda.. sila search how to create watermark effect.
  4. Sekiranya anda TAK SUKA bandwidth (limited) anda over limit, maka sudah sampai masanya anda Upgrade hosting anda ke bigger bandwidth hosting atau simply apply 1 Unlimited Hosting (rekemended) atau Dedicated Sever, pasti anda akan lebih untung sebenarnya, sebab lebih bnyk blog / site boleh anda develop / host / generate $ / tak perlu pening2 pasal traffik.
Soalan
Saya guna Unlimited Hosting, tapi saya tetap tanak membenarkan Hotlinking.. so what..?
Jawapan
Sekiranya anda masih berkira pasal bandwidth (walopon guna Unlimited Hosting), tanak mmbiarkan bandwidth anda diberati oleh user anda yg mungkin melebihi 100K atau mungkin 1 juta traffic /day (this make sense).. ok take a look on how to Preventing hot linking of file types.

Note

Info pasal hotlinking ini tak relevan pada blogger dari blogspot hosting, tp kpd self hosted blogs yg membeli limited hosting using wordpress (atau lain2) platform.


Well.. I'm trying to explain as much as people (new bloggers) will understand.. (with my broken language) maaf pada tuan punye blog, yg mana aku compare atau refer tanpa kebenaran (sekadar info for bloggers by blogger).

img src: from my another wordpress blog, feel free to copy / hotlinkin'..

2 comments:

  1. Hi, guantanamera121212

    ReplyDelete
  2. BlueHost is the best web-hosting provider for any hosting services you might require.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.