Hukum Mewarnai Uban Dengan Warna Hitam Boleh?

Hukum Mewarnai Uban Dengan Warna Hitam Boleh

Rata² ramai antara kita sedia maklum akan larangan mewarnakan rambut putih atau uban ke warna hitam. Melainkan warna inai merah / perang / oren. Persoalannya, bolehkah mewarna uban dengan warna hitam? Benarkah hukum mewarna uban dengan warna hitam boleh? Boleh..? Ye ke..?

Rata² kita sedia mengetahui akan suatu Hadis Nabi SAW berkaitan suruhan Nabi SAW kepadanya untuk mewarnakan rambut putihnya tetapi melarang mewarna hitam berambut putihnya itu, iaitu bapa kepada sahabat Baginda Nabi SAW, Abu Bakr AsSiddiq r.a. bernama Abu Quhafah. [1]
Dalil Larangan Mewarna Uban Dengan Warna Hitam


Daripada Jabir r.a., katanya:
Abu Quhafah (bapa kepada Abu Bakar, nama sebenarnya Uthman dan memeluk Islam semasa pembukaan Makkah) yang rambutnya putih bak bunga kemboja (الثغامة), dibawa menemui Rasulullah SAW pada hari penawanan kota Makkah, lalu Baginda bersabda:

غَيِّرُوا هَذَا بِشَىْءٍ وَاجْتَنِبُوا السَّوَادَ
Maksudnya: "Ubahlah warna uban rambutnya ini dengan sesuatu dan elakkanlah dari warna hitam".
[ HR Muslim No.2102 ]

Jadi melalui Hadis Nabi SAW kepada bapa Abu Bakr AsSiddiq inilah yang biasa menjadi dalil larangan ke atas umat Nabi SAW dari mewarnakan hitam rambut putih atau uban. Namun hakikatnya, ulama berbeza pendapat, bahkan ada segolongan dari mereka yang memfatwakan harus (dibolehkan) mewarnakan rambut putih atau uban dengan warna hitam (inai hitam atau inai yang dicampur katam).

Umumnya 4 Mazhab Melarang, Kecuali..
  • Warna selain Hitam sahaja disunatkan, iaitu warna (inai) kemerahan, kekuningan, keperangan
  • Warna hitam hanya untuk tujuan jihad, seperti berperang di jalan Allah


Baca juga: Produk Sabun Pencuci Halal


Keharusan Mewarna Uban Dengan Warna Hitam

Bagaimanapun wujudnya keharusan atau fatwa yang membolehkan umat Islam mewarnakan rambut putih atau uban dengan warna (inai) hitam sebagaimana dalam kitab Fathul Bari serta tulisan karangan ulama antarabangsa iaitu Syeikh Yusuf Al Qaradawi [2]..
Manakala orang yang tidak setua Abu Quhafah (bapa Abu Bakar AsSiddiq r.a.) tidak mengapa jikalau dia mewarnakan rambutnya dengan warna hitam. Dalam hal ini al-Zuhri (seorang Tabien) mengatakan: "Kami menginai rambut dengan warna hitam jikalau wajah masih kelihatan muda. Apabila wajah sudah berkedut dan gigi sudah bergoyang kami meninggalkannya.
[ Fathul Bari ]
Beberapa golongan salaf yang mengamalkan perbuatan mewarna rambut putih, uban dengan warna hitam menggunakan Inai (warna kemerahan) dengan Katam (warna kehitaman), antaranya ialah Saad bin Abi Waqqas, Uqbah bin Amir, Hasan, Husain, Jarir dan selainya.
Ini juga berdasarkan amalan oleh beberapa sahabat seperti Abu Bakar AsSiddiq r.a dan Uthman bin Affan r.a. sebagaimana diriwayatkan dari riwayat yang lain. [4] & [5]

Dalam sebuah Hadis riwayat Abu Dzar mengatakan:
"Sebaik-baik bahan yang digunakan untuk mewarna uban ialah pokok inai dan katam".
[HR Tarmizi dan Ash-Habusunan]...

Huraian Video Beberapa Ulama Kita Hukum Mewarna Uban Dengan Warna Hitam (Tapi Dengan Syarat!)
Huraian Hukum Mewarnai Uban Dengan Warna Hitam oleh Maulana Asri Yusof
..Huraian Hukum Mewarnai Uban Dengan Warna Hitam oleh Dr. Danial Zainal Abidin
..
Huraian Hukum Mewarnai Uban Dengan Warna Hitam oleh Dr Rozaime Ramle
..
Huraian Hukum Mewarnai Uban Dengan Warna Hitam oleh Dr. Asri
..

Kesimpulan Boleh Atau Tidak Mewarna Uban Dengan Warna Hitam


Secara keseluruhannya, dari kajian ringkas ini bolehlah disimpulkan bahawa, sekiranya anda masih ingin untuk Mewarnakan Masalah Uban Anda Dengan Warna Hitam Mestilah Dengan SYARAT:

  1. Anda adalah kategori ORANG MUDA yang bermasalah rambut CEPAT BERUBAN, orang yang sudah tua seperti bercucu dilarang, diharamkan (menurut ulama').
  2. Anda TIDAK bertujuan MENIPU, seperti ingin berkahwin dengan pasangan yang lebih muda (takut pasangan tahu anda dah tua).
  3. Menggunakan bahan pewarna rambut (dye) dari bahan yang SAH Halal untuk mudah bersuci seperti mandi junub serta berwuduk, iaitu membenarkan air mengalir pada rambut yang diwarnakan. Bahan tersebut tidak menutup fizikal rambut atau menghalang air kene padanya.
    Sebainya Inai dan Katam (keduanya dari seumber tumbuhan).

Bagaimanapun secara umumnya jumhur ulama' melarang 

Wallahua'lam..


Rujukan:

1. Hukum Mewarnakan Rambut Warna Hitam - Mufti Wilayah
2. Halal & Haram Dalam Islam - Yusuf Al-Qaradawi
3. Dyeing the Hair: What Is Permitted & What Is Not - Islam Online Achieve
4. Hukum Mewarna Rambut - YADIM
5. https://www.bharian.com.my/node/85536
6. It Permissible Dye One's Hair Black? - Question on Islam

No comments:

Powered by Blogger.